علوم پایه و ادبیات حوزوی را در مدرسه آیتالله موسوی نژاد و دروس سطح عالی حوزه را در محضر حضرات آیات اشرفی، رضازاده و مرتضوی فرا گرفت. وی به مدت دوازده سال، در درس خارج فقه و اصول حضرات آیات فلسفی و مرتضوی حضور یافت.
حجة الاسلام و المسلمین محمدحسن ربانی بیرجندی به مدت ۲۵ سال، مواد مختلف دروس حوزوی مانند: ادبیات عرب، رجال، درایه، تفسیر، فقه و اصول را تدریس نمود.
وی علاوه بر تدریس متون حوزوی، عضو هیئت علمی گروه فقه دفتر تبلیغات اسلامی خراسان و مسئول گروه فقه و اصول مدرسه عالی نواب نیز میباشد.
برای دوستانی شروع کردیم که تقریباً بعضی از درس های فقه اللغه را با ما گذرانده بودند در حقیقت من آمدم منهج های لغوی را اجمالاً اشاره و بعد عباراتی را از متون لغت میخواندیم مثلاً منهج خلیل بن احمد را معرفی کردیم و بعد یکی دوتا عبارت را یعنی واژه را به طور کامل از کتاب الخلیل العین خوندیم و توضیح دادیم که خلیل بن احمد فراهیدی به مصدر توجه دارد به اشتقاق توجه دارد به بابش توجه داره به اسم فاعل و مفعول مثلاً وص ها توجه داره به جمع مکسر توجه داره مثلی ای که وارد شده را توضیح میده و نکات دیگری که در تطبیق و متن خوانی کتاب های لغت وجود داره من در منهج حروف حلقی هم از کتاب العین عباراتی رو خوندم و هم از کتاب جمهره اللغه ابن دورید اما کتاب المحیط در دسترس نبود در جلسات بعدی می خوام منهج معنا را شروع کنیم کتاب تهذیب الفاظ یعقوب بن سکیت که به وسیله خطیب تبریزی تلخیص شده را در دست دارم که انشالله شروع کنیم